PEELINGS

Wat is een peeling en waarvoor kan je het toepassen?

2/15/20247 min read

WAT IS EEN PEELING?

Om een kort maar krachtig antwoord te geven op deze vraag, is alles wat dode huidcellen verwijderd een vorm van peelen.

Er bestaan meerdere manieren om de dode huidcellen van de huid te verwijderen. Een aantal bekende technieken zijn fruitzuurpeelings, exfoliëren en scrubben. Dit betekent dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om de huid een handje te helpen.

De huid heeft namelijk een heel slim systeem waarbij hij zichzelf vernieuwt. Vanuit de onderste huidlaag worden nieuwe huidcellen gemaakt en deze worden helemaal naar de oppervlakte geduwd. Wanneer de cellen daar zijn aangekomen, laten ze los en krijgt de volgende laag met cellen weer ruimte.

Dit huidvernieuwingsproces van begin tot einde duurt ongeveer 28 dagen, maar wanneer je ouder wordt, huidproblemen hebt of het lichaam ergens anders harder moet werken bij bijvoorbeeld ziekte dan vertraagt dit proces en duurt de celvernieuwing uiteindelijk zo’n 50 à 60 dagen.

De huid is dus 2 keer zo traag geworden en hierdoor is er een verminderde aanmaak van nieuwe frisse huidcellen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de huid de dode huidcellen langer vasthoudt, maar ook beschadigingen, pigmentatie, lijntjes en rimpels herstellen niet of minder snel. De huid wordt droog, dof, grauw en vaal, daardoor verliest de huid zijn mooie glans.

Dit kunnen we heel goed behandelen met exfoliëren. Met exfoliëren verwijder je de dode huidcellen aan de oppervlakte waardoor je huid in de diepere lagen wordt gestimuleerd om sneller nieuwe huidcellen aan te maken (celvernieuwing). Ook wordt de interne structuur van de huid om fibroblasten, collageen en elastine maken geactiveerd. En doordat de dode huidcellen verwijderd zijn kan de huid daarna alle voedingsstoffen en ingrediënten goed opnemen.


WELKE VERSCHILLENDE EXFOLIATIES ZIJN ER?

Exfoliëren kan op verschillende manieren. Zoals ik in het begin al zei, er zijn meerdere ingrediënten waarmee we kunnen exfoliëren. Ik zal hieronder verschillende manieren uitleggen.

Mechanische exfoliatie:
Scrubben, wanneer je gebruik maakt van een scrub dan zorgt een korreltje in het product ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd. Een mechanische exfoliatie noemen we dit, want door de beweging van de korrel over de huid worden de dode huidcellen er als ware afgeschraapt.

Let op, ik ben zelf geen fan van scrubs! Helaas gaat deze manier van exfoliëren nog altijd vaker fout dan goed, gebruik een scrub alleen op advies van een huidspecialist.

Enzymatische exfoliatie:
Enzymatische exfoliatie, wanneer er enzymen gebruikt worden als exfoliatie dan exfolieer je de huid op een hele zachte manier, de dode huidcellen worden namelijk losgemaakt van de huid door de plaklaag tussen deze twee huidlagen op te lossen. De cellen worden dus ‘losgeweekt’ zonder de huidbarrière te beschadigen.

Een enzymatische exfoliatie is heel erg geschikt om thuis te gebruiken. Producten die op deze manier werken zijn verkrijgbaar in mijn salon, maar ook hier geldt weer: gebruik deze alleen met advies en uitleg van een huidspecialist.

Chemische exfoliatie:
(Fruit)zuur exfoliatie, in producten voor thuis kunnen naast korrels en enzymen ook zuren gebruikt worden. Zuren zorgen naast het verwijderen van dode huidcellen -door de verbinding tussen de dode huidcellen op te lossen- ook voor het in gang zetten van andere processen in de huid. Hierdoor is deze techniek ook erg geschikt voor het aanpakken van een aanvullend huidprobleem. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld een specifiek zuur voor een droge of juist voor een vette huid.

Mijn advies voor een chemische exfoliatie is om dit product alleen te gebruiken wanneer dit geschikt is voor jouw huidtype. Een scrub kan veel kwaad doen, maar onderschat de kracht van een zuur ook zeker niet. Volg dus altijd het advies van een huidspecialist bij het gebruik van een product met zuren.

Chemische Peeling:
Chemische peelings bevatten hogere percentages aan zuren dan in thuisproducten en werken zeer effectief bij huidklachten zoals acne, pigmentvlekken en een gedehydrateerde huid. Een chemische peeling wordt alleen uitgevoerd door een gespecialiseerde huidspecialist of huidtherapeut die bekwaam is om met deze hoge percentages te werken.


WAT IS EEN CHEMISCHE PEELING BEHANDELING?
Nu de verschillende exfoliaties uitgelegd zijn zal ik wat dieper ingaan op de chemische peeling behandeling. Het is namelijk zo dat de naam je wat om de tuin doet leiden. De zuren die gebruikt worden, zijn namelijk allemaal natuurlijk!

Een chemische peeling wordt ook wel een fruitzuurpeeling genoemd. Vroeger werden voornamelijk zuren van fruit gebruikt zoals citroenzuur of druivenzuur. Tegenwoordig worden veel meer natuurlijke bronnen voor de zuren gebruikt, denk hierbij aan groenten, wilgen, melk en suikers. Een chemische peeling is dus veel breder dan alleen het zuur uit fruit.

Er zijn verschillende zuren en deze hebben allemaal andere eigenschappen. Daardoor kunnen we tijdens de behandeling precies de zuren gebruiken die echt bij jou huid passen en bijdragen aan het door jou gewenste resultaat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zo is er (bijna) altijd een geschikte exfoliatie voor jou.


HOE VERLOOPT EEN CHEMISCHE PEELING BEHANDELING?
1. We starten de behandeling met een intake, hierdoor krijgen we een goed beeld van de huid en voor welk doel we de peeling gaan inzetten.
2. Daarna gaan we de huid reinigen en brengen we een leave-on serum aan. Dit serum zorgt ervoor dat de huid voorbereid wordt op de peeling.
3. Dan gaan we de peeling voor je personaliseren. We werken dus niet met standaard peelings, maar gaan een stapje verder. Bij iedere behandeling combineren we verschillende zuren en serums zodat we iedere keer een peeling hebben die op dat moment bij jouw huid past. We brengen de peeling aan met een kwastje en laten deze dan inwerken, dit is meestal tussen 2-10 minuten. De inwerktijd is ook weer afhankelijk van welk type peeling we toepassen.
4. Zodra de peeling helemaal ingewerkt is, brengen we een masker aan. Deze masseren we rustig in tot het helemaal is opgenomen door je huid.
5. We sluiten de behandeling af met een serum en crème welke ervoor zorgen dat de huid goed gehydrateerd en gevoed is na deze intensieve behandeling.


WELKE HUIDCONDITIES KUNNEN WE BEHANDELEN?
De volgende huidcondities kunnen heel goed behandeld worden met een chemische peeling:

- Bij acne, ontstekingen en onzuiverheden helpt een peeling om tot diep in de poriën te zuiveren en nieuwe ontstekingen te voorkomen door de celvernieuwing te stimuleren. Wanneer je regelmatig de dode huidcellen verwijdert, blijven je talgklieren open en ontstaan hierdoor minder verstoppingen en ontstekingen.

- Bij een gedehydrateerde huid helpt een peeling om de huid te hydrateren waardoor nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte van de huid worden gebracht. Ook wordt de hydratatie dieper in de huid verbeterd waardoor de huid meer volume bevat.

-
Bij hyperpigmentatie en pigmentvlekken helpt een peeling de donker gekleurde cellen sneller van de huid af te schilferen en de aanmaak van pigment te verminderen waardoor de pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

-
Bij een verouderde huid helpt een peeling om de huidcellen sneller te vernieuwen, hierdoor worden rimpels en fijne lijntjes gladder en stimuleert het de aanmaak van collageen, dit zorgt ervoor dat de huid meer volume krijgt en steviger is.

- Bij een huid met grove poriën helpt een peeling om de structuur te verfijnen en de huid weer glad te maken.

- Bij een onregelmatige huidstructuur zorgt een peeling ervoor dat de ruwe dode huidcellen verwijderd worden en de huid heerlijk zacht wordt.

ONS ADVIES
Zou jij graag jouw huid willen opfrissen en activeren, lukt het niet om je acne onder controle te krijgen of stoor je je ontzettend aan pigmentvlekken of een onregelmatige huidstructuur? Dan kan een intensieve behandeling veel voor je betekenen. Deze is te boeken via onze online agenda.

Twijfel je nog welke exfoliatie of behandeling bij jouw huid past of hoe vaak je jouw huid zou moeten peelen? Ik help je graag en ondersteun je naar jouw gezondste en stralende huid!

Tip! Wil je het mooiste resultaat behalen? Combineer dan professionele peelings met de juiste producten voor thuis. Deze producten kunnen we direct voor jouw huid adviseren bij je afspraak.


VEEL GESTELDE VRAGEN

> Is een peeling pijnlijk?
Dit is afhankelijk van wat voor soort peeling je gebruikt. Ik zal het per type exfoliatie doornemen:

- Scrub: een scrub kan gevoelig zijn op de huid. Dit komt doordat een korrel scherp kan aanvoelen. Je kan hierdoor een krassend en warm gevoel ervaren.

- Enzymen: bij een exfoliatie met enzymen zal je niets tot weinig voelen. Deze manier is dus volledig pijnloos.

- Zuren: zuren kunnen prikkelend of licht brandend aanvoelen, meestal is het gevoel dat je graag even zou willen krabben omdat het jeukt. Dit gevoel is slechts een paar minuten en zal snel afnemen als het eenmaal op de huid is aangebracht.

> Kan ik ook te veel exfoliëren?
Ja absoluut! Door te vaak de huid te exfoliëren, scrubben of peelen kan je jouw huidbarrière beschadigen. Dit zorgt direct voor roodheid en overgevoeligheid, maar je kan ook op langer termijn klachten ervaren, zoals een gedehydrateerde huid, meer talgproductie waardoor onzuiverheden ontstaan of een gevoelige en geïrriteerde huid. Wanneer dit gebeurt kunnen er op termijn zelfs pigmentvlekken ontstaan. Dit wil je dus voorkomen! Zorg daarom altijd dat je je laat adviseren door een huidspecialiste die ervaring heeft met exfoliatie.


> Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Om optimaal resultaat te behalen is ons advies om een peeling in een kuur te plannen, dus terugkerende afspraken met een geplande regelmaat. Hoeveel behandelingen dit zijn, is afhankelijk van jouw huidtype. Meestal gaat het om 6 behandelingen en deze wisselen elkaar elke 2 tot 4 weken af.

Wie regelmatig een intensieve behandeling ondergaat heeft een gladde, heldere en frisse huid die ingrediënten uit skincare producten beter en sneller kan opnemen. Om dit resultaat te onderhouden zijn behandelingen en producten thuis aanbevolen.

> Hoe ziet de huid er na een chemische peeling behandeling uit?
De huid kan er na de behandeling wat roder uitzien en wat strakker aanvoelen. De roodheid zal snel verminderen en is meestal binnen een paar uur verdwenen. Soms kan het voorkomen dat de huid na een paar dagen gaat schilferen en droog aanvoelt. Dit komt doordat de oude dode huidcellen sneller loslaten, om plaats te maken voor nieuwe huidcellen.

> Wanneer is een chemische peeling niet geschikt voor mijn huid?
Niet voor iedere huid is het geschikt om een chemische peeling toe te passen. Wij behandelen niet bij onderstaande contra-indicaties:
-
Beschadigde huidbarrière
- Zonverbranding
- Zwangerschap / borstvoeding
- Huidkanker
- Koorts
- Herpes simplex
- Tijdens gebruik van Roaccutane / Isotretinoïne

RESULTATEN

Omdat je
het verdient

In mijn blog deel ik mijn kennis over de huid graag met jou, zodat jij ook kunt begrijpen hoe jouw huid werkt en waarom het onderhouden van je huid zo enorm belangrijk is.

Wat is nou een peeling of een bindweefselmassage en hoe helpt het jouw een betere versie van jezelf te zijn?